Kirgizië, of ook wel Kirgistan genoemd, is een land gelegen in midden van Centraal-Azië. Het land wordt gekenmerkt door een nomadisch bestaan. In de zomermaanden verschijnen overal door het hele land Yurts: het zomeronderkomen van de Kirgizische nomaden. En dat is nou juist het gene dat het land zoveel karakter geeft. Mannen en jongens op paarden rijden in galop over uitgestreken vlaktes. Of ze hoeden kuddes van honderden schapen. In de avonden komen de koeien die de hele dag door in de bergen gegraasd hebben terug bij de Yurts om gemolken te worden. En het leuke is, je kan als toerist zelf ook overnachten in een Yurt.
Als toerist ben je voor veel lokale mensen nog een interessante gast. Toeristen zien ze niet veel en zijn oprecht geïnteresseerd in jou als persoon. Dat maakt van de Kirgiziërs ook een fantastisch en gastvrij volk. Je bent altijd welkom om een glaasje thee of Kumis bij ze te komen drinken.
Het landschap in Kirgizië veranderd elke aantal kilometers. Mooie afgeronde bergen worden afgewisseld met sprookjes-achtig roodgebergte bij de Fairytale canyons tot aan besneeuwde pieken in het Ala-too gebergte bij Karakol. Je treft er de mooiste en meest heldere bergmeren aan waar je heerlijk tot rust kan komen de pittige hike die nodig was om het meer te kunnen bezoeken.
Beste reistijd Kirgizië
Kirgizië kent een landklimaat met daarbij droge warme zomers en strenge winters. In de winter kan het erg koud zijn en veel sneeuw liggen. Door de sneeuw en vorst worden vaak veel wegen afgesloten, waardoor het land moeilijker is te bereizen.
Kirgizië kun je het beste bezoeken van mei tot en met september.
Visum Kirgizië
Voor Kirgizië is geen visum nodig. Bij aankomst in Kirgizië krijg je een stempel waarmee je tot 60 dagen in het land mag verblijven.
Langer nodig? Doe een visarun met Kazachstan en krijg bij terugkomst een nieuwe stempel waarmee je weer 60 dagen in het land mag verblijven.
Tijdverschil Kirgizië
In Kirgizië kennen ze geen zomer- of wintertijd. Het hele land kent ook maar één tijdzone.
In de zomer is het 4 uur later dan in Nederland en in de winter is het 5 uur later dan hier.
Betalen in Kirgizië
In Kirgizië wordt met de Kirgizische Som betaald. Het leuke aan de Kirgizische Som is dat ze, in tegenstelling tot de meeste landen, geen muntje van 2 Som hebben, maar een muntje van 3 Som. In de meeste gevallen wordt in de restaurants al een servicefee van 10% op de bon gezet.
Krijg je te maken met politie? Die zijn erg corrupt en proberen je altijd een boete te laten betalen. Lees ook onze tips om corruptie te voorkomen en hoe hiermee om te gaan.